Co znamená být člověkem? Téma redakce signály.cz na období podzim 2014 - léto 2015.

Králova řeč

30. 5. 2015 15:59

Tento film můžu vidět 10x a stále znovu. Nejsem a nebudu naštěstí královna, ale vždy tam najdu něco nového, co mě absolutně dostane. 

(Ilustrační foto: Mustafa Khayatflickr.com [online]. creative commons)

 Pro ty, kdo mě neznají - od narození mám nepohyblivý/ochrnutý jazyk, ochrnuté jemné patro a nevyinuté slinné kanálky. Jednoduše mi nikdo moc nerozumí, zásoby kapesníků mám požehnaně a celkově komunikace se mnou je někdy španělská ves :), některé rozhovory jsou zvláště komické :D Pár slov o tom, jak vypadá (můj) život s takovým handicapem, si můžete přečíst zde na mém blogu.

 Jednou se ptala jedna tetička z farnosti, proč chodím ke zpovědi s papírem nebo mobilem v ruce. Říkám jí: „Tetičko, vím, že Ježíš si moje hříchy lámanou mluvou přebere po svém, ale kněz, pokud mě nezná, tak nemá ani páru, co odříkávám.“ Tetička se zamyslela se a říká: „Hm ty se máš.“ :D To mi vykouzlilo úsměv, miluju svou farnost :)

Vtipné situace vznikají, když si jdeme někam posedět s přáteli - hospoda, pizzerie. Objednávám si tak, že to ukážu nabídce... Ti, co mě znají, už to berou jako mou součást a neobjednávají za mě.

Psaní e-mailů je pro mě formou vyjádření toho, co se nebojím svým blízkým říct nahlas. Kdybych jim to řekla na přímo, tak kdo ví, co by z toho vylezlo. Takto mám jistotu, že to jsou slova, které chci opravdu ze sebe dostat, říct ...:)

Můj život má dva tábory, jeden z nich jsou lidi, kteří mě nechápou a ani se o to nesnaží, a za zlé jim to nemám. Miluju pohledy lidí, když jedu ve vlaku, v metru, v buse, a potom se opatrně ptají, co mi je, a po mé odpovědi se omlouvají, že netušili, co mám za mluvu :) Druhý tábor lidí je ten, kteří mě nechají mluvit, neskáčou mi do řeči a věci si nedomýšlí sami. Je to moje rodina, přátelé, kteří mě naučili mluvit o svých pocitech, myšlenkách. Jsou to lidé, kteří si udělají na mě čas, i když vědí, že než se vymluvím, tak to chvíli trvá.

---

Film Králova řeč končí happy-endem. Král svůj projev vypiloval a pronesl bezchybně významnou řeč. Musel ale projít dlouhou a drsnou cestu, aby mohl bez koktání vystoupit :)

Já si svou řeč pronesu až v Nebi, před Nejvyšším Králem :)

 

Zobrazeno 1894×

Komentáře

Markéta Pavelková

Leni, díky za to svědectví. Ale zejména díky Bohu za tvůj život, že ho žiješ tak statečně a ještě tolik pomáháš lidem okolo, že jsi takovou Boží princeznou :)

marta-el

Leni, díky za tvou odvahu, statečnost, upřímnost. Já se taky těším až se jednou krásně narovnám a pořádně, z plných, zdravých plic nadechnu až v nebi ;-)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka